De Vlaamse regering zal een uniek loket oprichten voor de aanvraag en behandeling van bepaalde woon- en energiepremies en wijzigt hiervoor het Energiebesluit van 19 november 2019 en het Besluit Vlaamse Codex Wonen 2021. De regering wil zoveel mogelijk premies gericht op energiebesparing administratief vereenvoudigen door ze in één centraal loket onder te brengen met het oog op een overkoepelende woningrenovatiepremie: de ‘VerbouwPremie’. Deze premie is een samenvoeging van de huidige inkomensgebonden premie van Wonen-Vlaanderen voor renovatiewerken (bv. dakrenovatie, renovatie buitenschrijnwerk, technische installaties…) bij woningen ouder dan 30 jaar en de energiepremies van Fluvius inzake energie-efficiëntie zoals isolatie, hoogrendementsglas, warmtepomp, zonneboiler enz.
De bedoeling is dus dat aanvragers de premies langs één kanaal renovatie- en energiepremies kunnen aanvragen. Samen met de oprichting van het unieke loket, worden de subsidievoorwaarden en aanvraag-en behandelingsprocedures van de energie en renovatiepremies op elkaar afgestemd. Al wie investeert in een bestaande woning, appartement(sgebouw) of een niet-residentieel gebouw zal afhankelijk van de doelgroep waartoe hij behoort financiële steun kunnen vragen voor investeringen in energie-efficiëntie en investeringen in woningkwaliteit.
De VerbouwPremie kan worden aangevraagd voor de woning of het appartement waar men op de aanvraagdatum zijn hoofdverblijfplaats heeft en waarvan men eigenaar is. Voor eigenaar-bewoners uit lagere inkomensgroepen worden hogere premies voorzien. Wie investeert in een gebouw waarvan hij geen eigenaar is of waar hij niet woont, komt enkel in aanmerking voor de premies voor energie-efficiënte investeringen. Wie een gebouw verhuurt op de private markt valt ook onder deze regels. Voor meer info, zie deze pagina met simulator. Daarnaast zijn ook premies ter beschikking voor de gemeenschappelijke delen in een appartementsgebouw. Een handig overzicht met alle premies, doelgroepen en bedragen vind je hier.
Om in aanmerking te komen voor de VerbouwPremie moet een pand minstens 15 jaar oud zijn. Voor een premie inzake hernieuwbare installaties voor verwarming en sanitair warm water moet het gebouw minstens 5 jaar oud zijn. Voor gebouwen die tussen 5 en 15 jaar oud zijn, moet de omgevingsvergunning minstens 5 jaar geleden zijn verleend, en moet de EPB-aangifte tijdig en conform de eisen ingediend zijn.
De regelgeving rond de VerbouwPremie treedt in werking op 1 juli 2022, maar premieaanvragen zullen pas vanaf 1 oktober dit jaar bij het unieke loket ingediend kunnen worden. Tot en met 30 juni 2022 kunnen de huidige premies nog aangevraagd worden via de huidige aanvraagprocedure. Tussen 1 juli 2022, datum van de inwerkingtreding van het besluit en 1 oktober 2022 zullen er geen aanvragen mogelijk zijn.